Попълнете търсена ключова дума или фраза

Тайната на японските йероглифи и как се запомнят

https://blitz.bg/svyat/taynata-na-yaponskite-yeroglifi-i-kak-se-zapomnyat_news618300.html Blitz.bg Токио, Япония 05 Авг. 2018, 11:31 2638 прочита 1 коментара

Много хора смятат за истински подвиг научаването на японски език. За тях той е един от най-трудните за овладяване.

Китайските йероглифи, които се използват и в Япония, са се появили преди 3000 години. Първите надписи, оцелели до наши дни, са били върху коруби на костенурки и кости от животни. Те са се използвали по време на гадания. Японците са се запознали с китайската писменост преди около 1500 години.

Сега те използват смесена система от писмо, което се състои от йероглиги „кадзи“ и две сричкови азбуки: хирагана и катакана. Във всяка азбука има по 46 знака. А йероглифите наброяват от 60 000 до 80 000. Не е необходимо да познавате всичките. Самите японци се ориентират по два списъка от йероглифи.

Единият е необходим за ежедневна употреба и се състои от 2136 знака. Толкова йероглифа знаят випускниците на гимназия и студентите. Този минимум изучават чужденците в курсовете по японски език. Той е достатъчен, за да се четат вестници, списания, документи и т.н.

Списъкът, предназначен за изпита "Нихон кандзи норьоку кенте" за определяне на нивото на владеене на йероглифите, съдържа около 6000 знака. Толкова е необходимо да знаете, за да четете в оригинал произведения на класическата литература и исторически текстове.

Японските деца започват да учат йерогливи не по-късно от 6-годишна възраст, когато отиват на училище. През първата година усвояват 80 йероглифа, през втората – 240, през третата – 440 и т.н. В края на началното училище, т.е. към 12-ата си година, децата разполагат със запас от 1006 йероглифа. Към края на средното си образование – с около 1600, а след университета – 2136.

За всяка година обучение има наръчник. В учебната тетрадка едро е изрисуван йероглифът и най-важното - редът на изписване на отделните черти, което е ключов момент за запомнянето. Също така е посочено как се чете и примери от фрази, в които се използва. Включени са задачи и тестове.

Основният начин на запомняне е да се пише йероглифът колкото се може повече пъти с правилната поредност на чертите. Това се прави в специални тетрадки и само с молив. Ако се направи грешка, лесно се трие с гума. Пише се, докато йероглифът не се получи правилен и красив.

Друг начин за усвояване на йероглифи е чрез използването на асоциации, т.е. йероглифът се дели на съставните му части и се измисля „история“, която обяснява защо едни или други елементи го образуват.

Например йероглифът „почивам“ 休 се състои от елементите „човек“亻и „дърво“ 木. Асоциацията е човек, който си почива, седейки под дървото.


Източник: Profit.bg.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

1 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам