Италианската кухня е най-добрата в света, обяви преди дни популярен гастрономически справочник. Първото си място тя дължи на пицата, обявена за любимо ястие в страната, пред талиателите Болонезе и ризотото.

Много често ще чуете италианци, които се възмущават ако поискате кетчуп или друг сос за пицата, а какво остава да добавите продукт, който не пасва със семплата концепция на местната кухня.

Пица, паста, сладолед. Няма съмнение, че първата асоциация, която правим, е с Италия.

Какво обаче ще кажете за паста с боб, пица с яйца и майонеза или още по екстравагантен модел – пица с пържени картофи и кренвирш? И това също е Италия. Във Фано, провинция Пезаро и Урбино, на Адриатическо море, в пастичерията на Пепа, предлагат паста с боб и свински кожички.

Еуженио споделя, че в тази паста се слагат лук, моркови, наденица запечена в доматен сос и разбира се чушки и свински кожички. Защото от прасето не се изхвърля нищо.

Пастата с боб е ястие, което се ражда в условия на бедност и немотия, за да засити хората за максимално дълго време.

"В годините назад, когато полентата е била твърде много и е оставала в излишък, нашите предци са я смесвали с яйца и така правили тази традиционна паста. Към нея добавяли и други останали храни, които имали в дома си – колбаси, наденици и боб.

Той бил задължителен, защото правел ястието още по-богато на вкус и калории и хората ставали сити от масата", споделя още италианецът.

Макар пастата с боб да остава традиционна за района на Фано и Урбино, може да я откриете и в други краища на страната, но с различни добавки, предава NOVA.

Ако възрастните сме по-склонни да подразним небцето си с нетипични вкусове, то истинското предизвикателство е да накараме деца да участват в кулинарния експеримент. За целта използваме 8-годишни дегустатори.

Александрия и Адриана споделят, че пастата с боб им е вкусна, макар че това не е точно любимата им храна. Типичният италианец може да ви се разсърди, ако поискате кетчуп за пицата, която ви сервира, но този от Пезаро ще ви се усмихне, особено ако я изберете гарнирана с майонеза, яйца или пържени картофи.

Местните споделят, че всичко при тях е екстравагантно. Правят и пица с тортелини, както и със сладък картоф.

В Италия, хората от всеки регион, държат на характерните за него ястия. Важното е да се приготвят с пресни, местни продукти. Автентичният вкус се предава през поколенията, затова наистина си струва да обърнем внимание на онези гозби, които ще ни пренесат в времето на италианската кулинарна култура.