Ченгета иззеха над 100 000 британски лири от жена, лидер на банда, която продавала хероин и кокаин в Шотландия, пише Daily Record.

56-годишната Мораг Йорстън беше осъзена на пет години и 11 месеца от Върховния съд в Глазгоу през септември 2020 г., след като призна за търговия с наркотици клас А и като част от организирана престъпна група. 

Понастоящем стана ясно, че полицията е иззела над 100 000 британски лири неправомерна печалба по време на нейното разследване.

Йорстън беше арестувана, когато полицията нахлу в имота й на Балуни Драйв, Дънди, където беше открит хероин на стойност 100 000 британски лири.

Тя призна престъпленията си - след това преминала границата с любовника си Даниел Ненчев до родната му България.

Полицията не откри доказателства, че Ненчев е замесен в бандата на Йорстън.

Полицейските служители на Шотландия изтеглиха Йорстън от български затвор до Шотландия по въздух, въпреки че процедурите бяха възпрепятствани от Brexit и Covid-19.

След като безработната кралица на наркотиците беше затворена, счетоводители на Crown Office се заеха да анализират финансите й, за да видят какво е спечелила законно и какво е спечелила от престъпления.

Прокурорите заявиха, че по време на разследването на Йорстън са възстановени 1 605 британски лири.

Разбира се, че това са били възстановени пари в сейф в нейния луксозен апартамент „Дънди Уест Енд“ на Клейхилс Драйв.

На изслушване за конфискация през декември прокурорите обаче се съгласиха с адвокатите на Йорстън, че тя е спечелила общо 108 105 паунда от престъпленията си.

Това означава, че 106 500 британски лири са в неизвестност и съдът постанови, че Йорстън трябва да плати тази сума на съда в рамките на шест месеца - или да рискува по-нататъшно явяване пред съда.

Неплащането би могло да доведе до допълнително време за присъдата на Йорстън.

Сега обаче можем да разкрием, че - по процедура - полицията е държала средствата в свой трезор и е готова да ги прехвърли през следващите дни.

Говорител на шотландската съдебна служба заяви, че парите за запора за конфискация в момента се държат от полицията.

Превод: БЛИЦ