Италия първа се осмели да забрани лабораторно произведеното месо и други синтетични храни. Дясното правителство в Рим подкрепи законопроект, забраняващ изкуствените храни, подчертавайки италианското хранително наследство и защитата на здравето, съобщава Би Би Си.

Ако предложенията бъдат приети, нарушаването на забраната ще доведе до глоби до 60 000 евро.

Министърът на земеделието Франческо Лолобриджида изтъкна важността на кулинарните традиции на Италия. Фермерите похвалиха инициативата на правителството.

Селскостопански производители събраха половин милион подписа през последните месеци, призовавайки за защита на естествената храна срещу синтетичната храна. Сред подписалите се е и министър-председателят Джорджия Мелони.

Тръпката е навсякъде с efbet.com

Предложеният законопроект дойде след поредица от правителствени постановления, забраняващи използването на брашно, получено от насекоми като щурци и скакалци, в пица или паста.

Лолобриджида, който идва от крайнодясната партия "Италиански братя" посочи, че лабораторните продукти не гарантират качество, благополучие и защита на италианската хранителна и винена култура и традиция, към която част от традицията е свързана.

Предложенията, одобрени от министрите, се стремят да забранят синтетичните храни, произведени от животински клетки, без да се убива животното, и ще се прилагат и за лабораторно произведена риба и синтетично мляко.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук