Премиерът на Великобритания Тереза Мей в изказване пред парламента днес обясни защо САЩ, Обединеното кралство и Франция нанесоха удари по Сирия без да дочакат резултатите от разследването на предполагаемата химическа атака.

Повод за това стана стана искането на лидера на опозицията Джеръми Корбин да бъдат представени доказателства, че Сирия е използвала химически оръжия. Бе отбелязано също така, че данни от английски шпиони, които не могат да бъдат представени, не се приемат за разглеждане. Ето как отговори британският премиер:

"Инспекторите от организацията (ОЗХО  - Организацията за забрана на химическите оръжия) вече четири пъти регистрираха предишните химически атаки и стигнаха до извода, че отговорността е на сирийския режим. Ние стигнахме до извода, че и този път е висока вероятността от това, че отговорността е на сирийския режим. И практиката неговото поведение говори за това, че е огромна вероятността, че той използва химическо оръжие и той ще продължи да го прави", заяви Тереза Мей, цитирана от осведомителните агенции. 

Освен това, смята британският премиер, експертите от ОЗХО, няма да успеят да установят кой носи отговорността, а само ще могат да извършат анализ и оценка на това какви химически вещества са били използвани в Дума. 

Същевременно днес руският постоянен представител в ОЗХО Александър Шулгин представи потвърждение на това, че в сирийския град Дума не е имало нито един свидетел на предполагаемата химическа атака. В болниците няма нито един пострадал от химическо оръжие, а на мястото на предполагаемата атака не са открити никакви следи от химически боеприпаси. Открити са обаче участници в снимките на пропагандното видео, което се смята за доказателство за химическата атака.  

Станало е ясно, че т.нар. оператори сами са показвали кадри с тяхното участие в клипчето. Двамата участника имат медицинско образование, работят в Спешна помощ в града. В потвърждение на думите си Шулгин е демонстрирал снимки на участниците в подобни видеа, на които актьорите изобразяващи жертви на атака, са живи и здрави. 

Както е заявил Шулгин, иннцидентът в Дума е "планирана провокация от спецслужбите на Великобритания, възможно с участието на съюзници от Вашингтон с цел заблуда на световната общност и оправдаване на агресията срещу Сирия". Един от организаторите на тази операция са били прословутите "Бели каски", от които тръгна версията за химическа атака в Дума. 

Превод: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ