Тереза Мей отправи странни послания към Борис Джонсън, Доналд Тръмп и Владимир Путин по време на последната си реч преди да се оттегли следващата седмица. Тя отправи предупреждение за възхода на „силните лидери, които тровят политиката".

Мей заяви, че е "в политиката от 50 години и е била уверена в потенциала си да подобри живота на хората".

Тя изрази притеснения от дебатите с различни политически лидери, заявявайки, че западната цивилизация е „опорна точка“ и хората трябва да действат в „реалния свят“, вместо да правят „обещания, които не могат да запазят“.

Тереза Мей трудно скриваше разочарованието си, отправяйки завоалирани послания към Джонсън, Путин и Тръмп:

"Да вършим дела, а не просто да ги кажем, изискват някои качества, които днес вече не са толкова популярни. Едното от тях е готовността за компромис. Това не означава са правите компромис с вашите ценности… това означава да бъдеш воден убежденията си, и, когато е необходимо, да защитаваш ценностите си.

Но да вършиш това в реалния свят и на обществената и политическа арена, където другите преследват собствените си интереси, не е лесно."

Мей показа, че още не й е минало от факта, че не е успяла да постигне компромис за Brexit чрез Парламента:

"Алтернативата е политика на победители и губещи, вечни борби и това заплашва всички нас“.

Цитирайки бившия президент на САЩ Дуайт Д. Айзенхауер, тя каза: „Веднъж Айзенхауер пишеше, че хората говорят за средата на пътя, сякаш това е неприемливо. Не всички са черно-бели. Трябва да има компромиси."

„Вярвам, че търсенето на обща основа и готовността да се правят компромиси, за да се постигне напредък, не води до отхвърляне на нашите ценности и убеждения ни на йота, а именно това е начинът да ги защитим“.

В речта си Мей заяви още, че избирателите се чувстват изоставени от политическа класа, която не е успяла да отговори на техните опасения.

"Популистите в парламента са възприели политиката на разделение, идентифицирайки врагове, виновни за нашите проблеми и предлагащи очевидно лесни отговори.

По този начин те насърчават поляризирана политика, която гледа на света чрез призмата на победители и губещи, които разглеждат компромиса и сътрудничеството чрез международни институции като признаци на слабост, а не на сила", заяви още Тереза Мей.

Мей допълни още, че Обединеното кралство трябва да защитава ценностите, които са „фундаментални за нашия начин на живот“.

Тя каза: „Необходимо е да възстановим подкрепата на хората, като се обърнем към законните им проблеми чрез реални решения, а не популистките обещания.“

Превод БЛИЦ