Британският министър-председател Тереза Мей най-накрая ще разкрие стратегията си за Брекзит следващата седмица – няколко дни преди отсъждането на Върховния съд на страната дали парламента да даде одобрението си за напускането на ЕС.
Нейната дългоочаквана реч, в която тя лично обеща да разкрие повече детайли за платна, ще бъде изнесена в четвъртък, 19 януари, пише The Independent.
„Тереза Мей ще изнесе речта си в четвъртък, изяснявайки нашия метод за действие около Брекзит като част от подготовката за преговорите“, заяви правителствен прес-секретар. 


Смята се, че британското правителство вече е направило две версии за проектозакона за Брекзит според това какво ще бъде решението на съда. В своята реч Тереза Мей ще заяви ясно дали иска Великобритания да остане в единния пазар на ЕС или в митническия съюз след Брекзит. 
Междувременно германският канцлер Ангела Меркел даде да се разбере, че Великобритания не може да има достъп до единния пазар и едновременно с това да прекрати свободното придвижване на хора. 

Тереза Мей ще се открие под натиск относно това дали ще каже, че ще се бори за преходно споразумение, за да избегне излизането от ЕС без друго търговско споразумение с него. Граничната сигурност и бъдещият статут на трите милиона граждани на ЕС във Великобритания са също ключови въпроси, на които тя ще обърне внимание по време на речта си.