Турската полиция установи самоличността на извършителя на терористичния акт в новогодишната нощ. Предполага се, че е 28-годишният гражданин на Киргизстан – Яхия Машрапов, съобщава Нова телевизия. 
Снимка на неговия паспорт с името му беше показана по турската държавна телевизия ТРТ. Документът е издаден на 21 октомври 2016 от държавата Киргизия. Автентичността не е потвърдена.
 

Нощта в Турция беше напрегната. 12 души бяха арестувани заради терористичния акт.

Властите разполагат с пръстовите отпечатъци на извършителя, но все още не могат да го открият. По непотвърдени информации в медиите той пристигнал в Турция със съпругата и двете си деца през ноември, а семейството му е арестувано снощи. 

Публикувано беше и видео, на което се твърди, че се вижда атентаторът да подава документите си през стъклено гише. Разпространено беше и селфи видео на предполагаемия извършител.

Той може би е професионален убиец, който е преминал спецподготовка, пише Hurriyet Daily News, като се позовава на експерти по сигурността. "Злодеят е решителен, точен, практичен и хладнокръвен професионалист, който добре знае какво и как да постигне", обяснява експертът по контратерористични мерки Абдула Агар. Той смята, че масовият килър е участвал в реални въоръжени конфликти и вече е стрелял по хора. 

„Експертите твърдят, че този е много обучен. Анализират стъпките му и според тях той е ранен и е участвал в боеве. Дават му висока оценка, че е добър стрелец от близко разстояние”, допълва Илхан Андай, главен редактор „24 Родопи”.

„Представете си 180 изстрела, това означава, че е сменил 6 пълнителя. Професионален войник може би, 6 пълнителя не се сменят толкова лесно”, коментира проф. Николай Радулов, експерт по сигурността.

Три дни след нападението Истанбул остава пуст. Хора в централната част на града почти няма, а по улиците се забелязват и съвсем малко туристи.

Тази сутрин отново имаше мащабна полицейска операция в един от кварталите, но няма арести.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!