Полицията в Швеция установи самоличността на мъжа, който бе задържан на 7 април по подозрения, че стои зад кървавия атентат в Стокхолм. По думите на шефа на полицията Дан Елиасон, 39-годишният мъж е гражданин на Узбекистан. Името и фамилията му не се разкриват в интерес на следствието.
Дан Елиасон отбелязва, че името на мъжа не фигурира в списъците на Службата за държавна безопасност на Швеция за 2017 година, но е споменато в данните за миналата година.

Позовавайки се на свои източници, местните медии съобщават, че мъжът е симпатизирал на терористичната организация „Ислямска държава”, но не е говорел по религиозни теми.

Шефът на полицията Дан Елиасон отбелязва, че органите на реда нямат съмнения, че именно той е отговорен за атаката с камиона в центъра на шведската столица. По тялото му са открити характерни драскотини, а по дрехите му – парчета от стъкло.

Елиасон не уточнява на какви основания и колко дълго мъжът е живял в Швеция. По думите на директора на Шведската служба за сигурност Андерс Торнберг обаче името му фигурира в архивите на ведомството от 2016 година.

Възможен привърженик на "Ислямска държава"
По данни на вестник Aftonbladet, заподозряният е симпатизирал на „Ислямска държава” и даже е качвал на профила си във Фейсбук клипчета с екстремистко съдържание. Към момента от полицията не потвърждават информацията, но уточняват, че се работи по установяването на възможни контакти на задържания с терористи. Проучват се данните от мобилния му телефон и други електронни устройства, иззети от правоохранителните органи.

В същото време, по думите на друг източник на Aftonbladet, който се познава със заподозряния, мъжът бил примерен съпруг и никога не се е проявявал като религиозен фанатик. „Той има четири деца, работи в строителната сфера.  Той никога не е говорил нито за политика, нито за религия. Единственото, което го вълнуваше, беше работата, за да може да изпраща пари у дома, на семейството си”, казва източникът.
 
Не е действал сам
Полицията е установила, че именно задържаният е карал камиона и съзнателно го е насочил към тълпата.  Разследващите допускат, че мъжът е имал съучастник. „Не изключваме в атентата да са участвали няколко души”, заяви Елиасон, но не потвърди, че във връзка с нападението са задържани други хора.

По-рано местните медии съобщиха, че предполагаем съучастник на атентатора е бил задържан в северно предградие на Стокхолм.
 
Подозрително устройство
Между другото, Елиасон заяви, че в камиона, до мястото на шофьора, е било открито техническо средство, за което обаче е все още рано да се твърди, че е взривно устройство или нещо подобно. „В камиона открихме техническо устройство. Към момента не можем да твърдим, че става въпрос за бомба или някакъв лесно възпламеним материал. Провежда се техническо разследване”, заяви Елиасон.

По-рано източник на телевизионния канал SVT от полицията съобщи, че буквално на 300-400 метра от предмета с неустановен към момента потенциал, се е намирал министър-председателят на Швеция Стефан Льофвен. Политикът е участвал в церемонията по поднасяне на цветя в памет на жертвите на инцидента.  
 
Атентатът в Стокхолм
Гражданин от Узбекистан гази с камиона си на минувачи в центъра на шведската столица. Камионът се е врязал в тълпата с бясна скорост, след това се е забил във витрината на търговски център и е избухнал в пламъци.

Камионът, с който е извършено нападението, е собственост на пивоварната компания Spendrups. Представители на дружеството обявиха, че машината е била открадната. Шофьорът на камиона се е опитвал да попречи на нападателя, но е пострадал.

По последни данни, в резултат на терористичния акт загинаха четирима души, други 15 бяха ранени. Състоянието на шестима от пострадалите се оценява като тежко. 

Източник: rt.com

Превод: БЛИЦ