Независимият консерватор Петер Марки-Зай спечели първичните избори на унгарската опозиция, които ще определят кандидата на коалицията от шест партии, който ще се изправи срещу десния популист Виктор Орбан на изборите следващата пролет, предаде Франс прес.

Марки-Зай, кмет на малък град, спечели на втория кръг срещу социалдемократката Клара Добрев, която призна поражението си тази вечер. След преброяването на около 98 на сто от гласовете, съперникът ѝ водеше с 13 процента.


Победата ми е "революция на обикновените хора", заяви Марки-Зай, призовавайки поддръжниците на всички опозиционни партии да го подкрепят на изборите, насрочени за април. За първи път, откакто дойде на власт през 2010 г., през следващата година Орбан ще се изправи срещу единен фронт от опозиционни партии, пише "Ройтерс".

"Виктор Орбан не трябва да се страхува от мен, а от всички вас", подчерта той пред поддръжниците си. С победата си Марки-Зай получава подкрепата на шестте водещи опозиционни партии, които покриват политическия спектър от леви, през умерени, до десни. Партиите обещаха да оставят настрани идеологическите си различия и да подкрепят един единствен лидер, който да се изправи срещу кандидата на управляващата партия "ФИДЕС".