Разследване на основания от бившия олигарх Михаил Ходорковский Център "Досье“ е установило наличието на две суперяхти, използвани от държавния глава на Руската Федерация Владимир Путин и неговия антураж.

Става въпроса за 71-метровата "Виктория“ и 38-метрова "Орион“.

"Виктория“ е построена в корабостроителниците на военния завод "Севмаш“. В момента е на ремонт в турска корабостроителница, която ремонтира и кораби за флота на страната-член на НАТО, пише "Фокус".

"Двете нови яхти на Путин са 71-метровата "Виктория" и придружаващата я 38-метрова лодка "Орион". Така добре познатият флот на Путин вече се състои от 10 кораба“, разкрива разследването.

"Виктория“ принадлежи към класа на мега-яхтите (над 70 метра дължина). Цената на подобен вид плавателни съдове достига до "стотици милиони долари“, а годишната й поддръжка е още "няколко десетки милиона долара“, според доклада на "Досье“.

"Виктория“ е построена в корабостроителниците на военния завод "Севмаш“. Строежът ѝ започва през 2005 г. и продължава 14 г.. Това е първият опит за изграждане на гражданска суперяхта за Путин в Русия.

През 2013 г. тя е изпратена за довършителни работи в корабостроителница в Италия. Завършена е в корабостроителниците на турската компания AES Yachts и пусната на вода през 2019 г.

"Виктория“, обикновено бива използвана от Алина Кабаева, нарочена за любовница на Путин, и нейното обкръжение. Но сега е в Истанбул в корабостроителница на компанията Desan.

"Това е необичайна компания, която не само изпълнява граждански поръчки, но също така ремонтира строи военни кораби за НАТО и може да работи с класифицирана документация на Алианса“, посочват разследващите.

Сред известните кораби на Путин е яхтата "Грейсфул“, дълга 82 метра, която бе пусната на вода през 2014 г. Разполага с басейн, хеликоптерна площадка, два етажа с апартаменти, каюти за гости и всекидневни. Цената ѝ е около 100 милиона долара. Тя успя да напусне германското пристанище преди въвеждането на санкциите на ЕС срещу Русия.

Освен това в Италия бе запорирана яхтата "Шехерезада“, която също се свързва с Путин. Оценява се на около 700 милиона долара.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук