Глобалното затопляне може да бъде трудно за правилно визуализиране. Ако не сте пряко застрашени от покачване на морското равнище, страдате от недостиг на вода или опустошени от горски пожари, как знаете, че наистина се случва? Всичко може да изглежда малко абстрактно, пише flashnews.bg

Ето защо проекти като Climate Central са толкова важни. Този уебсайт създава карти, които показват кои части на света могат да се окажат застрашени от покачването на морското равнище, пише Time out.

И така – тъй като замърсяването продължава неотслабващо, планетата става все по-топла и полярните ледени шапки продължават да се топят – кои градове по света могат да се окажат под нивото на прилива още през 2030 г.?

Има причина да ги наричат Ниските страни. Амстердам и градовете Ротердам и Хага са разположени ниско, равно и близо до Северно море.

Холандците са известни със своите средства за защита от наводнения и гледайки тези прогнози за морското равнище, изглежда, че системата от диги, язовири, бариери, диги и шлюзове ще стане още по-важна през идните години.

Басра, Ирак

Главният пристанищен град на Ирак Басра се намира на Шат ал-Араб, огромна и широка река, която се влива в Персийския залив. Поради сложната си мрежа от канали и потоци, както и съседните блатисти райони, Басра и околните райони са особено уязвими от покачване на морското равнище.

И сякаш това не е достатъчно тревожно, Басра вече страда значително от болести, предавани по вода – така че увеличените наводнения носят още по-сериозни заплахи.

Ню Орлиънс, САЩ

Ню Орлиънс има система от диги, която го предпазва от рояка червени строежи от езерото Морепас на север и от езерото Салвадор и Малкото езеро на юг.

Без тези защити Ню Орлиънс би бил сериозно застрашен от покачващите се морски нива, но дори и с тях щетите изглеждат катастрофални.

Резерватите Билокси и Жан Лафит изглеждат особено уязвими – на картата и двата изглеждат почти напълно потопени.

Венеция, Италия

В съвсем близко бъдеще Венеция е изправена пред двойна заплаха: морското равнище се покачва, а самият град потъва – с два милиметра всяка година.

Венецианската столица вече беше засегната от сериозни наводнения и изменението на климата вероятно ще увеличи честотата на приливите, които я потапят.

Подобно на Ню Орлиънс, Венеция разполага със система за защита от наводнения, но с влошаването на кризата те ще бъдат по-трудни (и скъпи) за поддръжка.

Картата на Climate Central показва, че най-застрашените райони в град Хо Ши Мин са неговите източни райони – особено равнинната, силно застроена блатиста местност Thủ Thiêm.

Но също така изглежда, че градът ще бъде все по-застрашен по делтата на Меконг. Докато самият център на град Хо Ши Мин е малко вероятно да се окаже под водата до 2030 г., той почти сигурно ще бъде по-уязвим от наводнения и тропически бури.

Мале, Малдиви

Малдивите, островна държава в Индийския океан, са наясно със заплахата от покачване на морското равнище от доста време – нацията дори очевидно е започнала да строи плаващ град, за да се справи с нея.

В сегашния си вид не толкова самата столица на Малдивите Мале е изложена на риск, колкото нейната инфраструктура и околните острови: от летището до голяма част от остров Хулхумале, повишаващите се нива на прилив представляват сериозен проблем.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук