Повече от 50 експерти по т. нар. барелни бомби от Сирия, използвани при бомбардировките на сирийски градове, бяха изпратени в Русия, за да помогнат за подготовката на аналогична кампания във войната против Украйна. От няколко седмици те обучават окупационната армия на страната-агресор. За това пише "Гардиън", позовавайки се на офицери от европейското разузнаване.

Изданието припомня, че варелните бомби - самоделни авиационни бомби, пускати от хеликоптери, са били използвани и от режима на Башар ал Асад през цялата война в Сирия.

Без противовъздушното оръжие сирийската опозиция почти не е имало как да се противопостави на сирийската армия във въздуха, но в Украйна ситуацията е съвсем различна, пише The Guardian.

Украинските войски са въоръжени със смъртоносни ракети земя-въздух и могат да свалят руски самолети и хеликоптери, спирайки агресията и прикривайки сухопътните сили на противника с цвъртящ артилерийски огън.

Отбелязва се още, че експертите по варелни бомби са били в челните редици на силите, които сирийското правителство е изпратило в Русия в подкрепа на Путин, чиято подкрепа изигра роля за запазването на властта на режима на Асад, отбелязва още изданието.

Според негови източници между 800 и 1000 сирийски войници доброволно са отишли ​​в Русия, където са им обещани заплати от 1500 до 4000 долара. Новобранците се присъединяват към редиците на ЧВК Вагнер, която изигра водеща роля в набирането на наемници за подкрепа на руските „чуждестранни авантюри“.

Така Вагнеровците са сред първите, прехвърлени в Украйна, и обвинени в зверства в Буча.

В същото време, племенникът на лейтенант от сирийската армия, воювал във войната срещу Украйна, който отказа да каже името си, отрича чичо му да е бил наемник.

"Те отиват там като редовна армейска част. Той отива с пълен взвод. Само четирима от тях не искаха да отидат. Путин направи много за нас и сега можем да му помогнем", каза той.