"Високият процент на жертви в Украйна може да доведе войната в Украйна до повратна точка", пише Дан Сабах, който е експерт по международна сигурност за The Guardian, анализирайки данните за загубите на въоръжените сили на Украйна.

"Украинските жертви варират от 600 до 1000 (убити и ранени) на ден... Това представлява изключителна загуба на човешки животи и бойни способности на защитниците, участващи в отбраната на източния град Северодонецк, която се превърна в губеща битка тази седмица .

Огромният брой - повече от 20 000 жертви на месец - повдига въпроси за това в какво състояние ще бъде украинската армия, ако войната се проточи до есента. Същото, разбира се, важи и за руснаците, но те вече контролират големи части от Украйна и могат да преустановят военните действия с териториално предимство.

Силите на Киев са далеч от точката на срив, но няколко месеца тежки загуби значително ще подкопаят бойната им мощ.

Ситуацията е толкова критична, че чужденци с боен опит, които са преминали тестовете за влизане в международния легион, може да се окажат на фронтовата линия по-малко от месец след преминаване на украинската граница.

Военен експерт обясни защо е толкова важно за Кремъл да превземе Северодонецк и Лисичанск

Но, отново, високият процент на жертви, който сега открито се обсъжда, може да бъде възпиращ фактор за новите новобранци в бъдеще.

Западните официални лица предпочитат да не обсъждат загубите на украинците, като вместо това говорят за загубите на Русия в своите брифинги. Но те избраха да не предоставят подобни оценки за Украйна, което би могло да създаде едностранно впечатление, че руснаците се справят по-зле.

Всъщност при артилерийско превъзходство от 10 или 15 към едно, според украинците, може да се окаже, че жертвите на окупаторите в момента са много по-ниски, тъй като те са в състояние да нанесат смърт на защитниците от по-голямо разстояние .

Украинците явно не разполагат с достатъчно боеприпаси, отново по собствено признание.

Вадим Скибицки, заместник-началник на военното разузнаване на Украйна, каза, че Украйна използва между 5000 и 6000 артилерийски снаряда на ден и е "почти изчерпала" запасите си от съветски стандартни 152 мм снаряди. Сега въоръжените сили на Украйна използват 155-мм гаубици по стандарта на НАТО, не е ясно с колко разполагат.

Украйна не е лишена от смелост и решителност. Западната подкрепа все още съществува, както се вижда от съобщението на Обединеното кралство тази седмица за няколко, вероятно три, ракетни системи за залпово изстрелване, въпреки че Киев почти веднага заяви, че иска много пъти повече.

Руските сили са намерили начин да напредват в Донбас, което повдига въпроса дали ставаме свидетели на повратен момент във войната."

БЛИЦ припомня, че според съветника на ръководителя на кабинета на президента Михаил Подоляк всеки ден Украйна губи до 200 войници в бойни действия срещу Русия