Великобритания отмени доставките на оръжия за Турция, следвайки Италия, Франция и Германия, пише The Independent.


Според изданието британското правителство осъди операцията на Анкара срещу сирийските кюрди и призова Турция да прекрати военната интервенция.

Правителството на Обединеното кралство отмени доставката на оръжие за Турция, пише The Independent. Според изданието това решение е взето, след като много членове на световната общност се изказаха срещу нахлуването на турската армия в Сирия.

Британският външен министър Доминик Рааб призова Турция да "действа максимално сдържано и да сложи край на тази едностранна военна намеса". Според The Independent Германия, Италия, Франция и няколко други страни преди това са спрели износа на оръжията си за Турция.

Изданието припомня, че миналата седмица турският президент Реджеп Ердоган започна операция, чиято цел е да създаде буферна зона от кюрдските сирийски демократични сили (СДС). Въпреки осъждането на международната общност, Анкара не отстъпи.

Миналия вторник събитията получиха ново развитие: сирийските и руските правителствени сили окупираха стратегически важния град Манбиж, оставен от американските войски.

Според The Independent прехвърлянето на контрола над града се е превърнало в символ на оттеглянето на Вашингтон от конфликта в Сирия.

Според един от местните журналисти решението на Обединеното кралство да спре износа на оръжие е взето твърде късно: 

„Настроението сред хората е такова, че никой не се интересува от мерки, които биха могли да повлияят на развитието на ситуацията в бъдеще, като например премахването на продажбите на нови оръжия. Щетите вече са нанесени." 

Изданието припомня, че САЩ от своя страна наложиха санкции срещу висши турски политици и също спряха преговорите за търговска сделка.

Експертите на ООН предупредиха, че турската операция е станала причина за хуманитарна криза в Северна Сирия: 160 хиляди души са били принудени да напуснат домовете си поради военните действия.

Освен това най-малко 60 цивилни (включително 20 деца) са загинали по време на операцията.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази загриженост относно конфликта между Турция и кюрдите, като подчерта, че е необходимо да се запази напредъкът, постигнат в борбата срещу общия враг - ислямския тероризъм.

Британският премиер Борис Джонсън подкрепи ръководителя на НАТО: той отбеляза значението на Турция за НАТО и подчерта ролята на Анкара в бежанския въпрос, но призова Турция да прекрати операцията си срещу кюрдите.