Авторитетното американско издание The National Interest няколко недостатъка на най-модерния американски изтребител пето поколение F-22 Raptor, които могат да се окажат „фатални” при въздушните дуели със силен противник.
 

Американски експерти съобщават, че самолетът „Раптор” е най-важният елемент от въздушната сигурност на САЩ дори с отчитане навлизането на стелт-изтребителят F-35.
 
Именно на F-22 Щатите залагат основно, което се потвърждава и от факта, че Пентагонът не се стреми да продава самолета в други държави. Той действително е един от най-добрите изтребители в света, твърдят анализатори. И у най-добрия американски изтребител обаче има недостатъци, способни по негативен начин да се отразят на неговата бойна ефективност.
 
Става дума преди всичко за технологичната част. Например F-22 е „сляп” в инфрачервения диапазон, макар негови потенциални съперници вече имат инфрачервени търсещи сензори. Това им позволява да сканират въздушното пространство и да откриват широк спектър въздушни обекти. „Рапторът” фактически е лишен от такава възможност.
 
Най-важният момент обаче е липсата на модерен радар, позволяващ след изстрелването на ракетата самолетът да се отклони от направлението на атаката. „Рапторът” трябва постоянно да запазва направлението, защото при отклонение от 90 градуса връзката с ракетата може да пропадне. Това е фатален за боя недостатък, защото F-22 не може да направи противоракетни маньоври и се подлага на пуснатите ракети.
 
„Раптор” е създаван преди повече от 20 г., когато е нямал достойни конкуренти. Сега ситуацията се измени, но технологично самолетът е останал същият.
 
Като последен недостатък експертите сочат „не най-далекобойното” въоръжение. Конкурентите вече притежават по-сериозни ракети.
 
Тези критични несъвършенства заплашват „Раптора” с негативни последствия при среща с достоен съперник, обобщават експертите.
 
Превод и редакция: БЛИЦ