Американското военно списание National Interest обясни защо в САЩ повече не искат да възобновяват производството на скъпоструващия стелт-изтребител F-22 Raptor, от които до 2012 г. Пентагонът е закупил 185 броя (плюс 7 за изпитване).
 

Преди това Пентагонът публикува за Конгреса отчет, в който мотивира своето нежелание да строи доказалия се положително „Раптор”. NI пише, че новите доставки на F-22 могат да бъдат осигурени не по-рано от 2020-те години, и то само след като самолетът започне да съответства  на изискванията и заплахите на времето за следващото десетилетие (2030-те години).
 
В доклада на ВВС се отбелязва, че сегашният вариант на изтребителя не може да се конкурира с нарастващата заплаха от страни като Русия и Китай. Към 2030 г. изискванията на времето сериозно ще се изменят.
 
Възобновяването на производството ще отнеме поне 5 г. и ще бъде скъпо. Новите 195 самолета ще струват около 42 млрд. долара. Към тях трябва да се прибавят около 10 млрд. за рестартиране на производството. Ще възникнат проблеми с експорта на „рапторите”, тъй като неговите продажби ще пречат на реализацията на F-35.
 
В Пентагона считат, че такива огромни средства може да се насочат към други проекти, които ще са по-адекватни за борба с новите заплахи към 2030 г.
 
Превод и редакция: БЛИЦ