Не скъпи руски и китайски въоръжения, като „кибервойна” и противокорабни ракети, представляват заплаха за Запада, защото се насочват към скъпи платформи и обекти, пише анализаторът на The National Interest Майкъл Пек в материала си „New Russian and Chinese Weapons Could Make Aircraft Carriers Obsolete, Study Warns”. Публикацията се позовава на доклад на британския Кралски институт на обединените родове войски (RUSI).
 

„Китай и Русия видимо са съсредоточили много свои сили, за да създадат заплаха за западни обекти, които имат големи размери, при това са малобройни и струват скъпо” – се казва в изследването.
 
В документа се казва, че западните страни осъзнали проблема на финансовия дисбаланс още „в контекста на борбата с тероризма”, когато се изяснило, че те използват ракета на стойност $70 хил, пускана от самолет, чиято експлоатация възлиза само за час на $30 хил, за да унищожат пикап Toyota на стойност под $10 хил.
 
В случая с Русия и Китай ракета на стойност $642 хил може да изведе от строя британски самолетоносач на стойност 3 млрд лири ($3,9 млрд).
 
The National Interest отбелязва, че според авторите на изследването военните технологии на Русия и Китай са заплаха за не голям брой сложни и незаменими западни платформи и начело на списъка изглежда стоят големите авионосци – любимото оръжие на САЩ.
 
„Възможно е такава бивша велика държава като Британия, грациозно слизаща от централните позиции на световната арена, просто да признае реалното положение на нещата” – обобщава проблема коментаторът на The National Interest Майкъл Пек.
 
Превод и редакция: БЛИЦ