На пилотите на изтребителите на ВМС на САЩ им липсват уменията да победят своите руски колеги. Това съобщиха журналистите на американското издание The National Interest.

Журналистите обърнаха внимание на думите на офицера от ВМС на САЩ Греъм Скарбро, който отбеляза, че американските пилоти отстъпват значително в подготовката на пилотите в сравнение с Русия.


Според него Пентагонът не обръща достатъчно внимание на този компонент, който може да се превърне във фиаско в истинска битка, пише "Поглед инфо".

"Пентагонът трябва да разбере, че ако тези недостатъци не бъдат коригирани, тогава те ще доведат до загуби в истинска битка", заяви Греъм Скарбро.

Американските военни отбелязват, че пилотите на ВМС на САЩ имат твърде малък опит с изстрелване на ракети “въздух-въздух”. Това е доста сложен елемент на войната, който изисква подходящи умения.

Много пилоти никога не са правили това в кариерата си, а тези, които получават такъв шанс, имат само една възможност.

"В момента военноморските пилоти не изстрелват ракети “въздух-въздух” по време на своето обучение. Може би това се дължи на високата цена на обучението и сложността му", заяви американският военен.

Ракетите “въздух-въздух” на американските военновъздушни сили AIM-120C и AIM-9X Block II струват от 250 до 500 хиляди долара за бройка.

По този начин цената на обучението на пилотите от военноморска авиация ще достигне огромни размери, ако военното министерство на САЩ включи повече стрелби в програмата за обучение.

Експертите предлагат да се разделят пилотите на две групи. Първите ще се специализират в използването на ракети “въздух-въздух”, докато вторите ще се специализират в ракети “въздух-земя”.

С това решение ще се избегнат ненужните разходи, свързани с обучението на персонала. Освен това Пентагонът ще получи пилоти, способни да издържат на руските асове.

Превод: В.Сергеев