Американският военен експерт Дейв Маджумдар в списанието The National Interest охарактеризирал руския изтребител Су-30СМ1 като способен да разгроми най-добрите бойци на Америка.
Експертът твърди, че при изпълнение на задачите в Сирия изтребителят отначало проявил някои проблеми и несъвършенства, които са отстранени при последвалите модификации.
 

Руските конструктори снабдили самолета с подобрено въоръжение и бордово радиолокационно оборудване. Добавени са например коректируемата авиобомба КАБ-250 и ракети „въздух-повърхност” Х-59МК2.
 
Самолетът станал първият свръхманеврен изтребител благодарение на високоефективната интегрална аеродинамична схема на планера, системата за управление вектора на тягата на двигателите АЛ-31ФП и предните хоризонтални плоскости. „Първите съобщения за модернизацията на Су-30 се появиха още през юли т.г., но американските експерти не бързаха да направят изводи за руската новост.”
 
Сега след анализ на наличната информация, американските анализатори са достигнали до извода, че руснаците са модернизирали много системи на самолета и са разширили спектъра от въоръжения, което е потенциална заплаха за американската армия. Сега Су-30СМ1 е способен да нанася удари по кораби, сухопътни цели, стационарни обекти и пехота, което го прави „основа на руските ВВС”, обобщава Маджумдар.
 
Превод и редакция: БЛИЦ