Американското военно издание The National Interest разказа за заплахата, надвиснала от руско и китайско оръжие. Авторът на публикацията „Как Русия и Китай могат да победят Америка във въздушна война” Дейв Маджумдар разказва за ракети, сериозно тревожещи командването на американските ВВС.
Според анализатора, новото поколение ракети клас „въздух-въздух” на Русия и Китай могат да заплашат „основни елементи” на въздушните операции на САЩ.
 

Ракетната установка Р-37М/РВВ-БД (по кодификация на НАТО AA-13 Arrow – Стрела) е продължение на Р-37 и вече като най-далечната руска авиационна ракета е на въоръжение във ВКС. Сега тя е на борда на МиГ-31БМ, но предстои да я поставят и на Су-27, Су-35С и на Су-57 след доработка на програмното осигуряване.
 
Новата ракета Р-37М най-вероятно използва комбинацията от инерциалното насочване с възможностите за корекции в курса. Тя има маса 600 кг с бойна част 60 кг. Боен радиус – над 300 км.
 
Според кодификацията на НАТО, в Русия в етап на изпитания е още по-мощната двустепенна ракета КС-172 с радиус на действие 260 мили (над 400 км) за изтребителите Су-30/35/57. Тя има маса 700 кг и бойна част 50 кг.
 
В същото време Китай разработва ракетата ПЛ-15 с далечина 120 мили (200 км). Заради нея в САЩ създават спешно ракета от ново поколение за замяна на досегашната остаряла AIM-120 AMRAAM.
 
Маджумдар отбелязва, че ВВС на САЩ нямат подходящи средства за защита от новите разработки в Русия и Китай. Единственото правилно решение, според него, е Вашингтон да си изтегли самолетите на безопасно място. Руските и китайските модернизирани ракети с далечно действие клас „въздух-въздух” станаха сериозен проблем за Пентагона, обобщава The National Interest.
 
Превод и редакция: БЛИЦ