Северна Корея създава микробни спрейове и отровни писалки, които могат да разпространяват смъртоносни болести като едра шарка и антракс, съобщава The Sun, позовавайки се на американското разузнаване.

По-специално в доклада на Държавния департамент на САЩ се посочва, че КНДР има целенасочена настъпателна програма за биологични оръжия на национално ниво, а също така има техническите възможности да произвежда бактерии, вируси и токсини, които могат да бъдат използвани като биологични агенти за военни цели.

„Пхенян вероятно е в състояние да въоръжи химически бойни агенти с неконвенционални системи, като пистолети за пръскане и устройства за инжектиране на отровни писалки“, се казва в доклада.

Няколко експерти от Държавния департамент на САЩ, които наблюдават спазването от чужди правителства на разпоредбите за оръжия, предупредиха, че биологичните оръжия могат да се окажат по-опасни от ядрените.

Американското разузнаване установи, че Северна Корея има биологични оръжия в арсенала си от 60-те години на миналия век и че КНДР е по-вероятно да използва биологични оръжия, отколкото ядрени.

The Sun пише, че най-голямото безпокойство е, че Северна Корея има индустриалния капацитет за масово производство на тези оръжия и по-нататъшното им разпространение чрез ракети, дронове, самолети и други.

„Докато ядрените програми могат да бъдат проследени по броя на ядрените опити и успеха на ракетните тестове, създаването на оръжия и култивирането на патогени може да остане невидимо зад затворени врати. Освен това оборудването, използвано за производство на биологични оръжия, често има двойна цел за селското стопанство, което прави външното наблюдение и проверка практически невъзможни“, се казва в доклада на Държавния департамент на САЩ.

Превод и редакция: БЛИЦ

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук