Британските военноморски сили ще разследват работниците, които са ремонтирали Vanguard - една от четирите атомни подводници на страната, съобщава The Sun, позовавайки се на свои източници.

По време на проверката на първата от четирите подводници от едноименния клас Vanguard ("Авангард") е открита паднала глава на един от болтовете, които държат изолацията на тръбите, по които преминава охлаждащата течност за ядрения реактор.

При по-нататъшната проверка се оказва, че главите на поне седем болта са се скъсали поради прекалено голямо усилие при затягането им и са били залепени обратно със суперлепило.

Според източниците британският министър на отбраната Бен Уолъс е бил "бесен" и е поискал среща и "гаранции" за качеството на бъдещата работа от един от най-големите изпълнители на министерството - компанията Babcock, която отговаря за ремонта на Vanguard.

Изпълнителят е съобщил за "процедурна грешка", дължаща се на проблеми в организацията на работните процеси, но преди това не е съобщавал за подобни неща като повредени болтове и суперлепило, отбелязва британското издание.

Ръководството на Babcock не успява да обясни на министъра как е допусната такава грешка.

Скъсаните болтове са открити преди военноморските инженери да пуснат реактора на подводницата на пълна мощност за първи път.

Подводницата се ремонтира във военноморската база Девънпорт в Плимут. Разследващите проучват документацията, за да установят кога се е случило това и кой е отговорен за него. Работниците, които извършват подобни ремонти, винаги работят по двойки съгласно протоколите за ядрена безопасност, посочва The Sun.

Великобритания разполага с общо четири ядрени подводници от клас Vanguard — Vanguard, Victorious, Vigilant и Vengeance, всички въоръжени с ядрени балистични ракети Trident.

Най-старата от тях, Vanguard, която е спусната на вода през 1992 г. и е дала името си на класа подводници, беше ремонтирана през 2015 г. на стойност над 300 млн. паунда (над 370 млн. долара).

Графикът за ремонта на подводницата беше закъснял с четири години - лодката се върна в експлоатация едва седем години след началото на ремонта, през юли 2022 г.

От 2028 г. подводниците от клас Vanguard ще бъдат заменени с подводници от клас Dreadnought, посочва The Sun.

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук