"Светът е на прага на тоталната война. Израел няма друг избор, освен да отговори на атаките на Иран", пише военният анализатор на британския вестник Telegraph Ричард Кемп.

"Израелските отбранителни сили (ИОС) предупредиха за изстрелването на най-малко 100 дрона около 23:00 часа. Изстреляни са и балистични ракети", пише той минути след началото на атаката от срещу Израел на 13 април.

"Израел очаква удари от Иран след въздушния удар на 1 април, при който загинаха командири на Ислямската революционна гвардия на Иран в Дамаск.

Оттогава има известно безпокойство, но ежедневието продължава почти нормално, въпреки че ИОС актуализира инструкциите за обществеността относно предпазните мерки, които трябва да предприемат вечерта на 13 април".

През последните 10 дни ИОС засилват противовъздушната отбрана, включително с участието на специализирани резервисти, съобщава "Фокус".

Израел има най-добрата противоракетна отбрана в света и положи всички усилия да унищожи всички ракети и БпЛА, преди да достигнат израелското въздушно пространство. 

"Командващият американските сили в Близкия изток е бил в Израел през последните дни, координирайки действията с ИОС Американските сили ще помогнат на Израел в прехващането на дронове, включително чрез системи за ранно предупреждение във въздуха.

Други съюзници на Израел също могат да предоставят подкрепа, включително Обединеното кралство и Франция", пише Кемп по време на атаката.

Има и значителна заплаха от Ливан. "Хизбула" разполага с приблизително 150 000 ракети и снаряди. Те обстрелват израелската граница с ракети и безпилотни самолети почти всеки ден от нападението на ХАМАС на 7 октомври. Възможно е "Хизбула" също да започне интензивен обстрел.

"Израел няма да има друг избор, освен да отговори на тази атака от Иран, както всяка страна ще направи. ИОС, разбира се, също се подготвя за това, вероятно чрез удари по военни цели в Иран и други страни, от които се изстрелват ракети или дронове", допълва анализаторът.

Тъй като САЩ се опитаха да предотвратят иранска атака срещу Израел чрез интензивни дипломатически усилия.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън вероятно ще се опита да окаже натиск върху Израел да ограничи "отмъщението си", с други думи да намали ескалацията. Въпреки това, дори ако тази атака бъде нанесена щета, Израел трябва да отвърне силно – може би дори по-силно, за да възпре по-нататъшни атаки.

Докато пряката битка с Иран е малко вероятно да се разшири отвъд въздушни удари и евентуално военноморски конфликт, евентуална голяма атака на "Хизбула" може да доведе до тотална война в Ливан.

"Това не е просто конфликт между Израел и палестинците. Войната в Газа беше инициирана от ХАМАС и "Ислямски джихад", два от посредниците на Иран, и от самото начало те са присъединени под формата на атаки срещу Израел от посредниците на Техеран в Ливан, Сирия, Йемен, Ирак и Западния бряг.

"Аятоласите са декларирали намерението си да унищожат еврейската държава от години и са създали "огнен пръстен" около Израел, за да постигнат това, и също така работят върху програма за ядрени оръжия", пише Кемп.

"С развитието на този конфликт съюзниците на Израел, включително Съединените щати и Великобритания, трябва да направят необходимото, за да подкрепят силно Израел, ако е необходимо чрез военни действия", смята той.

Кемп подчертава, че "ако това не бъде направено, перспективата за ескалация на конфликта в региона ще се увеличи".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук