Франция заплашва да наложи вето върху споразумението за търговия, сигурност и риболов след Брекзит между Великобритания и Европейския съюз, ако този документ не отговаря на интересите на Париж, пише The Times, позовавайки се на изявление на френски министър, предава Фокус.

Твърдата линия на Франция, която е подкрепена от пет други държави по този въпрос, създава нови пречки в преговорите за търговско споразумение между Лондон и Брюксел, лишавайки водещия преговарящ на ЕС Мишел Барние от политическото пространство да намери компромис, се отбелязва в статията.

Френският министър по европейските въпроси Клемент Бон, който е близък и говори от името на президента Еманюел Макрон, открито обяви евентуално вето върху сделката за Брекзит, необичайна стъпка на този „деликатен етап“.

„Ако има неуспешна сделка, която смятаме, че не е в наш интерес, тогава ще се противопоставим“, каза Бон. „Да, всяка държава има вето, така че е възможно. Франция, както всички свои партньори, има вето. Разбира се, ние сами трябва да оценим тази сделка, това е нормално. Това е нашият дълг към френския народ, това е нашият дълг към рибарите и другите сектори на нашата икономика“.

Неговите коментари потвърждават опасенията на британското правителство, че Европейският съюз може да промени позицията си в преговорите в последния момент, излагайки на риск неизбежното споразумение.

Източници от правителството на Обединеното кралство заявиха, че Барние, главният преговарящ на ЕС, наскоро е призовал за по-нататъшни отстъпки по правилата на Лондон за субсидиране след Брекзит.