Китайските власти твърдят, че военноморските сили на страната са изгонили американски боен кораб от район в спорното Южнокитайско море, като за първи път обвиниха САЩ в „незаконно нахлуване“ в териториалните си води, пише британското издание The Times.

От китайските ВМС съобщиха, че са изпратили въздушни и морски патрули, за да принудят ракетния разрушител USS Barry да се изтегли, след като е „нахлул без позволение“ в района около Параселските острови, които Китай смята за своя територия, пише "Фокус".

От САЩ отричат за съществуването на такъв инцидент и казват, че корабът не се е сблъсквал с „никакво опасно или непрофесионално действие“ от китайските кораби. Въпреки това, действието на Китай идва, когато двете страни се борят за влияние в Южнокитайско море и докато Пекин разширява военното си присъствие в района, за да обезпечи претенциите си.

Старши полковник Ли Хуамин, говорител на южното командване на Народно-освободителната армия, заяви, че китайските военни са „организирали въздушни и морски сили за проследяване и наблюдение на американския кораб“, преди той да бъде идентифициран и предупреден да напусне.

„Провокационните действия на САЩ сериозно нарушиха международното право и свързаните с него норми, сериозно нарушиха интересите на китайския суверенитет и сигурност“, каза той.

„Това увеличи рисковете за сигурността в региона, коеито би могло да доведе до неочаквани събития и не се вписва в световния дух на сътрудничество за борба с коронавируса. Призоваваме американската страна да се съсредоточи върху превенцията и контрола на епидемиите в родината си, да допринесе повече за международната борба срещу пандемията и незабавно да спре военните действия, които вредят на регионалната сигурност, мира и стабилността“, заяви говорителят.

Вашингтон призова Пекин да прекрати „тактиката на тормоз“ във водите по време на пандемията, докато другите играчи са ангажирани с борбата срещу вируса. Освен Китай, правителствата на Тайван, Виетнам, Филипините, Малайзия и Бруней също претендират за водите.

Пекин настоява, че има суверенитет над почти целия морски регион, откъдето минават множество морски търговски пътища и има много ресурси. През последните няколко години Китай успешно възстанови и военизира няколко острова, за да упражнява контрол над Южнокитайско море. По-рано този месец Пекин създаде два административни района, които надзирават съответно островите Парацел и Спратли.

За да оспори твърденията на Пекин, Вашингтон редовно изпраща бойните си кораби през водите в „операции за свободна навигация“.

USS Barry е преминал през Тайванския пролив преди да влезе в Южнокитайско море, като от Пентагона считат това за „рутинен транзит“.

Служител на военноморските сили на САЩ заяви превд USNI News, управляван от Военноморския институт на САЩ, че операцията с военния кораб „протича по план, без да се сблъсква с опасно или непрофесионално поведение от китайски военни самолети или военни кораби“.