В момента най-успешният сценарий за развитие на ситуацията с внезапното изчезване на Ким Чен Ун е този, при който председателят на Държавния съвет на КНДР е жив и здрав, пише журналистът от The Times Роджър Бойс.

Според Бойс смъртта на Ким Чен Ун не само ще дестабилизира ситуацията в Северна Корея, но и ще сблъска лидерите на САЩ, Китай и Русия, пише "Поглед инфо".

Пандемията от коронавируса, геополитическите търкания между Китай и САЩ, глобалният икономически спад, сривът на цените на петрола, нарастващото напрежение между северните и южните страни от ЕС, едностранчивият подход на САЩ към международната политика са само част от проблемите, които засягат световната общност през 2020 г.

Сега, на всичкото отгоре, пише журналистът на The Times Роджър Бойс, правителствата в много страни по света са загрижени за внезапното "изчезване" на президента на Северна Корея Ким Чен Ун. По-специално Бойс се опасява, че режимът в КНДР ще се срине и ще потопи света в състояние на пълномащабна война.

Журналистът нарича „парадокс“ факта, че въпреки че лидерите по света са „възмутени от тиранията“ на държавния глава, ако Ким Чен Ун е здрав, международната общност ще „въздъхне с облекчение“.

Сателитни СНИМКИ разкриват жив ли е Ким Чен Ун

"Засега бихме били щастливи, ако той се появи по телевизията с днешния брой на вестника като доказателство за живот", призна един от британските дипломати.

Факт е, че има всички основания да се смята, че след десетилетия на пропаганда севернокорейците ще оплакват това, че лидера на страната е починал. Смъртта на Ким Чен Ун, според Бойс, може да доведе до граждански вълнения в страната.

Най-вероятните сценарии за събитията след смъртта на държавния глава журналистът нарича провал на веригата за доставки на храни, увеличаване на напрежението между жителите на градовете и селата, борба за власт на различните групировки, както и масовото бягство на северокорейците към Южна Корея, Китай и дори Русия.

Според Бойс внезапното изчезване на лидер в страна с култ към личността и отсъствието на план за приемственост „повдига въпроси за дълголетието на самата държава“.

Преди това в подобна ситуация заинтересованите страни - Южна Корея, Япония, Русия, Китай и Съединените щати - ще се стремят да се договорят за координиране на действията. През 2020 г. обаче има малък шанс за подобно развитие. И така, Пекин се стреми да изтласка Вашингтон от Азия. В същото време Вашингтон, опасявайки се от ядрената програма на Пхенян, няма намерение да напуска региона.

Освен това САЩ могат да се застъпят за обединението на Южна Корея и Северна Корея в една държава, на което Китай и Русия ще се противопоставят активно, тъй като страната ще стане американски съюзник.

Дали светът ще може да преодолее съществуващите кризи, включително пандемията, зависи от способността на световните лидери да действат заедно. Дали той може да избегне от войната на изток, зависи от още по-непредсказуем фактор - здравето на Ким Чен Ун, пише Бойс в статия си за The Times.