Тийнейджър от американския щат Ню Мексико съобщи, че приятелят на майка му го е обучавал за джихад срещу неверниците, съобщава Ройтерс, цитирайки документи от федералния съд.

При операцията на 3 август срещу лагера в окръг Таос на щата Ню Мексико бяха открити 11 деца и петима възрастни. Заместници на местния шериф откриха склад с огнестрелни оръжия и деца, живеещи в лагера без храна и без чиста вода. По-късно на обекта беше открито заровено тялото на тригодишно момче.

В петък ФБР предяви срещу петимата възрастни, включително 35-годишната лидерка на групата Джейни Левей, обвинения за заговор и за престъпления, свързани с огнестрелни оръжия. Според писмените показания на специален агент на ФБР 13-годишният син на Левей заявява, че 40-годишният Сирадж ибн Вахадж, приятел на майка му, искал да събере армия и да я обучи за водене на джихад. Ибн Вахадж обучил момчето и друг непълнолетен син на Левей на боравене с огнестрелно оръжие и ръкопашен бой и им обяснил, че джихад означава да убиват неверници в името на Аллах. Майката на момчето вярвала, че получава послания от небето и че той я гледа. Тя и Ибн Вахадж извършвали ритуали за прогонване на зли духове върху тригодишното момче, чието тяло е открито. По време на един от тях момчето се задавило и сърцето му спряло, според писмените показания.

Според адвокатите на петимата обвиняеми те упражнявали конституционните си права да упражняват религията си и да притежават огнестрелни оръжия. Те смятат, че клиентите им са подложени на дискриминационно отношение, защото са мюсюлмани с тъмна кожа. Петимата били подложени на наблюдение от ФБР през май, след като Левей писала на брата на Ибн Вахадж, призовавайки го да се присъедини към тях и да стане мъченик.