Сирийските ВВС са приведени в състояние на пълна бойна готовност в очакване на нов удар от западната коалиция, заради предполагаемо използване на химическо оръжие, предават световните информационни агенции, позовавайки се на Al-Masdar News.

Според изданието в понеделник, 27 август, авиобазата Мезех е била приведена във висша степен на бойна готовност, заради съобщенията, че се подготвя нов удар по Дамаск от страна на САЩ и съюзниците им. позовавайки се на източници. Военното летище в Мезех бе една от целите и при атаката през април т.г.

За нов удар срещу Дамаск предупреди първо съветника на президента на САЩ по въпросите на сигурността Джон Болтън по време на срещата му с шефа на руската ФСБ Николай Бортников в Женева миналата седмица. 

По-късно, на 25 август, за възможна атака обяви и Министерството на отбраната на Русия. Тогава стана известно, че Вашингтон е прехвърлил в Персийския залив разрушителя "Sullivans" с 56 крилати ракети, а в авиобазата Ел Удейд в Катар - стратегически бомбардировач B-1B, въоръжен с 24 ракети. 

Въоръженията могат да бъдат използвани от САЩ, Великобритания и Франция, за да атакуват Сирия, посочи руското министерство на отбраната. Беше отбелязано, че причината за атаката може да бъде провокация с химическо оръжие от страна на джихадистката терористична групировка Джебхат ан-Нусра.