Тълпа устрои линч над представителка на индийската каста Недосегаемите в щата Утар-Прадеш, считайки я за вещица, съобщава Times of India.
Инцидентът стана в сряда сутринта. По информация на полицията, Маан Деви, 65-годишна жителка на населеното място Мутнай, намиращо се близо до Агра, се загубила по пътя за вкъщи и се озовала в непознат район.

"Възрастната жена била с психични отклонения и затова лицето й, както и белите коси, предизвикали паника сред местните жители", заяви представителят на полицията Тедж Бахадур Сингх.

Паниката била предизвикана не толкова от външния й вид и поведение, колкото, че ненадейното й появяване в непознат край съвпаднало с разпространените в Делхи и близките градове слухове за мистериозни нападения.

През последните няколко дни в местните медии се появиха съобщения за нападения над жени в различни части от Делхи, Хургаон и други градове в Северна Индия. Пострадалите разказали, че губели съзнание след силно главоболие, а след като се събудили, виждали, че до тях лежи отрязаната им коса.

В резултат сред жителите на тези градове започнаха да се разпространяват мистични версии за това кой стои зад тези нападения - от полубогове и призраци до полукотки и вещици. Тези слухове набирали сила въпреки постоянните опровержения от страна на полицията, че няма нищо мистично в нападенията.

"Магьосничеството е напълно изключено. Ние разследваме всичко с научни подходи", заяви представител на столичната полиция в Делхи Сурендер Кумар.

Въпреки тези изявления, нападателите на Маан Деви по думи на сина й, я нарекли вещица и я обвинили в това, че "дошла да отреже косите на жените им". Деви почина в болница от многобройните си травми, нанесени от палки.

Недосегаемите (далити) се явяват една от най-онеправданите обществени групи в Индия. Формално дискриминацията на "нисшата каста" е забранена, но в действителност битовите предразсъдъци спрямо нея са живи и днес. Далитите често стават жертви на линч по различни, обикновено несъстоятелни обвинения.

Превод: БЛИЦ