Новият крал на Великобритания - Чарлз III - постепенно започва да уляга в своята роля. След кончината на любимата си майка той се появи пред обществото заедно със съпругата си кралицата-консорт Камила.

Монархът заедно с жена си отпътува за Бъкингамския дворец, където двамата бяха приветствани от почитатели на монархията и хора, споделящи мъката им по голямата загуба на отишлия си монарх, пише изданието "Мари Клер". 

Още същата вечер се обърна към нацията с официално обръщение. 

Чарлз започва радикална реформа за окастряне на монархията, ето кой е вън от двореца

Речта на новия крал се оказа много трогателна: в нея той почете паметта на покойната си майка и, безусловно, спомена и своите близки, а също и обяви, че херцозите на Кеймбридж ще са принц и принцеса на Уелс. "Знам, че нашите нови принц и принцеса на Уелс ще продължат да вдъхновяват и да помагат, ще обърнат внимание на онези, които имат нужда от помощ", каза Чарлз III.  

Експертите обърнаха внимание и на друг важен детайл. В речта си Чарлз не успя да не спомене и своя най-малък син Хари, но споменаването му за почитателите на Съсексови бе доста нееднозначно. 

"Искам също да изразя своята любов към Хари и Меган, които продължават да градят живота си зад граница", каза кралят. Неговото изявление бе сметнато за голям жест по отношение на двойката, чиито отношения с членовете на кралското семейство през последните две години бяха доста обтегнати.  

По думите на мнозина наблюдатели на монархията Чарлз е споменал Меган и Хари в този тон не случайно. Съсексови заминаха за Америка през 2020 година, след което редовно правиха нееднозначни изявления, които нанасяха болезнени удари по репутацията на Уиндзор. 

Наред с това двойката не престава да подчертава родството си с британското кралско семейство и дори присъства на Платинения юбилей на Кралицата. По думите на запознати източници в своята реч Чарлз е искал да постави акцент върху това, че Меган и Хари официално са се отказали от своите кралски задължения и вече живеят в друга страна, където трябва да градят новия си живот сами.  

Превод и редакция: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук