Ескимосите вероятно са най-загадъчното племе на планетата, с изключение на индианците в Бразилия. Древните северни племена от години са в полезрението на учените не само заради ниската продължителност на живота си, но и заради странните си обичаи и ритуали.
Въпреки че всички ги наричаме ескимосите, за тях това име е обида. Те се представят като инуити, което означава човек. Името на ескимосите произхожда от индианската дума „esquimantjik“, което означава хора, които ядат сурово месо.

Те живеят в малки социални групи от патриархален характер, а мъжките и женските задължения са строго разделени. Работата на мъжа е да построи дом и да ходи на лов, а на жената да се грижи за домакинството. От лидера на групата се очаква да бъде изключително способен и във всеки един момент да може да осигури храна.

Ескимосите се хранят само с месо. Нямат нито плодове, нито зеленчуци. Единствената храна от растителен произход идва от стомаха на животното карибу. И само чрез неговото месо могат да получат всички витамини и минерали. Те са изключително добри ловци, а в това често им помагат и кучетата.

Заради начина, по който се хранят, ескимосите бързо остаряват, а средната продължителност на живота им е около 27.5 години. Това, което е характерно за техния външен вид е ниският ръст(тяхната височина рядко надвишава 150 см), широката форма на лицето и черната коса.

През лятото те пребивават в палатки от кожа, а през зимата в иглу — зимна къща. Тя се изгражда от снежни плочи и плочи от лед, под формата на два или повече купола, обединени с тунел.

Това, което може би е най-малко известно на всички е, че снегът е съществително, за което ескимосите използват над 200 синонима! По този начин, те различават слаб сняг, силен сняг и т. нат.