Швейцарците са нация с наистина висока ефективност и педантично точни хора. Много чисти, също така. В този смисъл за хронично закъсняващите и решително неефективни хора едно посещение в алпийската страна предлага коктейл от емоции: страх, облекчение и нотка на раздразнение.

За швейцарците точността не е просто придирчивост, а бонбон в бюфета на живота, разказва Би Би Си, цитирана от vesti.bg. Тя е източник на дълбоко удовлетворение. Те истински се радват от факта, че животът се развива навреме и по много ефективен начин.


Когато посещавате Швейцария може би ще преминете през няколко етапа на реакция относно точността. В началото се наслаждавате, особено ако идвате от съседна Италия или Франция, където са по-гъвкави относно времето. За разлика от тях, в Швейцария животът е здрав и надежден като куче от породата Санбернар.

Ако някой каже, че ще ви посрещне в 14 ч., той идва в 14 ч., а не в 14.05 ч. или в 13.55 ч. Хубаво е, но за малко.

След това може да започне да ви дразни. Може да приемете изключителната точност като един вид скъперничество и да се съгласите с английския писател Ивлин Уо, който казва, че: „Точността е качество на отегчените“.

Това обаче е доста несправедливо, защото в крайна сметка ще оцените швейцарската точност заради това което е – дълбок израз на уважение към другите хора. Точният човек е внимателен човек. Когато идва навреме, швейцарецът сякаш казва:

„Ценя времето ти, следователно ценя теб“. 

Не е случайно, че швейцарците са най-добрите производители на часовници в света. Кое е първо – добрите часовникари или точните хора? Трудно е да се каже, но резултатът е един – нация, където влаковете (и всичко останало) се движат навреме.

След това идват тоалетните. Обществените тоалетни в Швейцария са много чисти, както всичко друго в страната. В някои държави би било самоубийство да се пие чешмяна вода, но в Швейцария е модерно да се прави, защото водата идва от естествени извори.

Как да се обясни тази чистота? Ами тази точност?

Никой не знае със сигурност, но популярна теория е, че в исторически план тя произтича от суровия планински терен. Или засаждаш културите си навреме и ги прибираш, когато трябва, или ще гладуваш.

Точността, за съжаление, е едно отмиращо изкуство в много части на света. От части вина за това имат мобилните телефони. Чувстваме се по-малко принудени да идем навреме на някоя среща, защото винаги можем да изпратим съобщение, че работим и ще закъснеем с няколко минути. Това, обаче, не се случва в Швейцария дори и в наши дни.

И точността, както всяко друго нещо, си има своите недостатъци. Кафенетата в швейцарските градове са претъпкани в 16 ч., защото всеки си взима почивка за кафе точно в 16 ч. В жилищните сгради жителите трябва да спазват строг график по дни, за да използват пералното помещение.