Украйна затвори границата на Крим за чужденци. За това съобщи Би Би Си по данни на украинска служба. 

"В пресслужбата на отдела на би Би Си Нюз, Украйна съобщи, че от четвъртък само граждани на Украйна могат да преминават границата с Крим", се казва в текста. Ограниченията ще важат по време на военното положение. 

Според служители на граничната служба на Украйна, "ще бъде отделено особено внимание на рискови групи по време на контрола", като на първо място става дума за руски граждани, уточнява БГНЕС. 

Военното положение в Украйна бе въведено от 26 ноември за 30 дни. Причината за това беше инцидентът в Керченския проток миналата неделя, когато три кораба на Военноморските сили на Украйна „нарушиха процедурата“ за преминаване на военни кораби през териториалното море на Руската федерация, пътувайки от Черно море до Азовско. 

Порошенко моли НАТО за бойни кораби в Черно море, Тръмп обсъжда ответни мерки за Русия, а Путин заговори за човекоядство 

Заради принудителното спиране в Керченския проток бяха използвани оръжия, трима военнослужещи от военния флот получиха леки наранявания и медицинска помощ, корабите бяха задържани и отведени в Керч, а заради „нарушение на държавната граница на Руската федерация“ бе повдигнато дело. Руската страна нарече инцидента провокация, украинските власти въведоха военно положение, а ЕС и НАТО призоваха за деескалация на ситуацията. 

От последните минути: Тръмп каза "не" на Путин заради кризата в Керченския залив! 

Във връзка с въвеждането на военно положение Държавната гранична служба на Украйна предложи ограничаване на влизането на някои категории руснаци в страната, но не уточни кои. Руската страна в лицето на Министерството на външните работи препоръча на руснаците да вземат предвид ситуацията с военното положение в Украйна, включително случаите на забрана за влизане.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!