"В национален герой за много ливанци се превърна техният съгражданин Абдалла Асайли". Миналата седмица неизвестни извършители са ограбили кафенето на мъжа в южния град Жуб Жанин.

Заради престъплението той се е лишил от пари в брой, стоки и техника в размер на около 15 000 долара. Освен това той е натрупал дългове към доставчици и за приблизително 8000 долара", пишат чуждестранни медии, цитирани от Новини Бг.

"Асайли е решил да изтегли 50 000 долара от собствената си сметка. Той е отишъл в банката, където са му спестяванията, но получил отказ. Малко след това мъжът се е върнал в клона и взел за заложници седем служители на финансовата институция.

Мъжът ги залял с бензин и казал, че ако не си получи парите от сметката си, ще ги подпали. Искането му е било удовлетворено. Малко след това полицията е задържала Асайли и той бил вкаран в следствен арест", посочи още цитираното издание.

"Историята на собственика на кафенето бързо се разпространи в близкоизточната страна. За много ливанци мъжът стана национален герой. По време на днешната петъчна молитва негови съграждани се молиха за здравето му и настояха мъжът да бъде освободен".

"Асайли изтегли пари от собствената си сметка. Това е право на всеки човек и ние настояваме той да бъде пуснат на свобода, защото не е направил нищо нередно", заяви местен имам, цитиран от медията.

"Правителството на Ливан забрани на вложителите да теглят пари от банки в други валути освен в местната лира. Страната от дълго време се бори с тежка икономическа криза", припомнят от електронното издание.