Президентът на Руската федерация предупреди за ядрена война в Източна Европа, обясняват политически анализатори след срещата му с президента на Република Беларус Александър Лукашенко на 25 юни.

Решението на Владимир Путин да модернизира авиацията на Беларус и да достави ракетни системи "Искандер-М" на най-близкия съюзник стана след сигнал, че САЩ и НАТО съсредоточават войски в близост до Руската федерация. Руският лидер беше принуден да засили сигурността на Съюзната държава след блокадата на Калининград и разполагането на американско ядрено оръжие в ЕС, смятат политически анализатори.

Путин проведе официални разговори с беларуския си колега в Санкт Петербург. Те бяха насрочени за 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения. За тях обаче президентите се готвят от два дни. Но тази част от посещението на Лукашенко в Русия остана зад кулисите - партиите я нарекоха неформална.

Путин се спря на темата за продоволствената сигурност в света. Той отбеляза, че на срещата на върха на БРИКС много лидери са говорили за прекъсвания в доставките на храни и торове и за покачване на цените.

„Русия и Беларус са най-големите доставчици на торове на световния пазар. Имаме 15 процента от световната търговия и 25 процента за определени видове торове. Липсата на тор, разбира се, намалява перспективите за реколтата през следващата година. Всичко това е много тъжно. Съгласихме се да предприемем всички действия, за да отговорим на изискванията на нашите клиенти“, каза Путин.

И за Русия, и за Беларус най-належащият въпрос е както собствената им сигурност, така и сигурността в света като цяло, отбеляза Путин.

„В Европа американците разполагат с 200 тактически ядрени оръжия, предимно атомни бомби в шест европейски страни, които са членки на НАТО. За евентуалното им използване са подготвени 257 самолета. Можем да отговорим огледално. Но не си струва. Трябва да се грижим за сигурността на Съюзната държава и на другите страни от ОДКБ“, отбеляза руският президент.

Путин обеща на Лукашенко да помогне за укрепването на въоръжените сили на Беларус.

„Беларуската армия е въоръжена с голяма група самолети СУ-25. Те могат да бъдат преоборудвани (модернизацията трябва да се извърши в самолетни заводи в Русия) и може да започне обучение на летателния екипаж."

"През следващите няколко месеца ще прехвърлим в Беларус тактически ракетни системи „Искандер-М“, които могат да използват както балистични, така и крилати ракети, както в конвенционален, така и в ядрен вариант“, каза Путин.

Лукашенко не скри притесненията си от тренировъчните полети на самолети на САЩ и НАТО в Европа, които са „готови да носят ядрени бойни глави“.

„Наистина ни дразни... Не можеш да се шегуваш, помним 1941 г., когато бяхме приспивани, че всичко е тихо, никой нямаше да атакува и тогава не бяхме готови. Трябва да сме готови на всичко, дори на използването на най-сериозните оръжия, за да защитим отечеството си от Брест до Владивосток“, подчерта Лукашенко.

Беларуският лидер призна, че също е "раздразнен от ситуацията, която извършват Полша и Литва".

„Това е политика на конфронтация. Не разбирам защо им трябва, но е ясно, че стоят зад гърба им и се натискат. Политиката е отвратителна. Поведението е агресивно", заяви той.

"Литва – по техен план транзитът до Калининград е спрян, Калининград е изолиран. Вече е като война. Това е недопустимо“, възмути се президентът на Беларус.

Ситуацията в Източна Европа е наистина тревожна – там се засилва групировката на НАТО, потвърждава Владимир Козин, водещ експерт в Центъра за военно-политически изследвания към МГИМО.

„САЩ и НАТО подготвят тук театър на военните операции. Създава се група, която може да използва различни видове оръжия срещу Съюзната държава", заяви той.

"Най-близката точка е американското тактическо ядрено оръжие в Германия, както и в Белгия, Холандия, Италия и Турция. Тъй като САЩ се оттеглиха от договора за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег, никой няма да им попречи да разположат нови типове ракети на европейския континент “, обяснява военният експерт.

Освен това, според Козин, САЩ планират да въведат в Полша база за противоракетна отбрана, където да могат да се използват както отбранителни, така и нападателни ракети - клас Tomahawk. Силите на НАТО ще продължат да се засилват срещу Русия и Беларус, сигурен е политологът.

„Затова Путин взе такова решение. Не можем да седим и да чакаме милост от противниците от НАТО", обясни той.

"В Полша, Германия и Литва се говори за прехвърляне на Калининградска област към една от тях или дори за нейното разделяне. Блокадата на региона се дължи на факта, че Литва [НАТО] иска да блокира доставките на военно оборудване, оръжия и боеприпаси там. Но от наша страна ще се засили военната групировка [в анклава]“, подчерта Владимир Козин.

Ако Полша или Литва започнат да обстрелват Беларус, ситуацията ще ескалира, това ще доведе до Трета световна, ядрена война, смята Андрей Суздалцев, заместник-декан на Факултета по световна икономика и световна политика във Висшето училище по икономика. Този сценарий, според политолога, се избягва.

„Беларус е под ядрения чадър на Русия. Решението на Путин показва, че Русия и Беларус са съюзници. Европа много се страхува от думата "блокада" по отношение на Калининградска област - там тя се свързва с думата "агресия", каза той.

"Това ще означава, че е започнала война срещу Русия – забранено ни е да превозваме стоки вътре в страната. Това е като спиране на транспорта между Москва и Санкт Петербург. Русия трябва да усети твърдостта на тила - Беларус. Нуждаем се от солидарност“, каза Суздалцев.

На фона на концентрацията на ядрени оръжия в Европа за Русия е важно да „укрепи границите си“, обясни политическият анализатор Дмитрий Нечаев пред URA.RU.

„Трябва да създадем баланс на силите в Европа и за това сега има благоприятни условия“, заключи експертът.