Руското военно командване започна транспортирането на боеприпаси от Беларус до руския град Смоленск. Боеприпасите се товарят в 100 специализирани покрити вагона за превоз на взривни материали с надпис „клас на опасност 1”, пише УНИАН.

"Количеството на боеприпасите е толкова голямо, че те не могат да организират товарене сами и командировани военнослужещи от други части, за да помогнат", се казва в доклада.

Съобщава се, че Министерството на отбраната на Република Беларус и Руската федерация са наели вагони от БелЖД.

Отбелязва се, че в тези вагони се планира износ на боеприпаси за Руската федерация. Зареждането се извършва в няколко големи артилерийски бази. 

Впоследствие групи от 6-10 вагона се изпращат до гарите на железопътния възел Минск, където се свързват с обикновени товарни влакове за изпращане по маршрута Минск - Орша. Красное - Смоленск.

Както УНИАН писа, според Министерството на вътрешните работи на границата с Украйна има 4000 военнослужещи на Република Беларус. Тази сума не е достатъчна за организиране на атака във всяка посока.

На 21 юни Министерството на отбраната съобщи, че не вижда признаци за подготовка за офанзива на беларуската армия.

По-рано тази седмица самопровъзгласилият се лидер на Република Беларус Александър Лукашенко избухна в заплахи срещу Украйна. Той обеща да реагира в случай на преминаване на "червената линия" или атака срещу нефтопреработвателната завод в Мозир.

От 22 юни до 1 юли в Гомелска област на Беларус се провеждат мобилизационни учения.


Превод: БЛИЦ