Трети случай на смъртоносния коронавирус бе регистриран във Франция. Това заяви Франс Прес, позовавайки се на френското министерство на здравеопазването.

Тримата заразени са били в Китай, а сега са в болници в Бордо, Югозападна Франция, и в столицата Париж. Болните са поставени под карантина.

По-рано френският министър на здравеопазването Агнес Бузин съобщи по време на пресконференция за първите два случая в Европа и увери, че властите ще направят всичко възможно, за да не се разпространи вирусът.

Бюзен добави, че вероятно може да има и други случаи на зараза във Франция, предаде Ройтерс.

Според френски медии при единия от двата случая във Франция - този в Бордо - става дума за мъж, който неотдавна се е върнал във Франция от Китай, преминавайки през Нидерландия. Той е от китайски произход и е бил в Ухан по работа. Живее в Жиронд във Франция.

По-рано в петък китайското посолство във Франция заяви, че са получили имейли за китайски гражданин, който е пътувал от Ухан до Париж и се похвалил, че приема лекарства, за да скрие потенциалните симптоми на болестта.

Вирусът, подобен на пневмония, се заражда в Ухан, Китай, който от вчера се намира под блокада заедно с няколко други многомилионни градове в страната в опит да предотврати епидемия. Коронавирусът досега е убил 26 души и над 900 са заразени, но Световната здравна организация (СЗО) реши да не обявява засега глобална здравна ситуация.

Досега извън континентален Китай случаи на зараза има в Южна Корея (2 случая), в САЩ (2 случая), в Япония (2 случая), в Непал (1 случай), Сингапур (1 случай), Тайван (1 случай), Тайланд (4 случая), Виетнам (2 случая), Хонконг (2 случая), Макао (2 случая), припомня Франс прес.
В повечето случаи става дума за китайци от град Ухан или за местни жители, които са се завърнали от пътуване в Ухан.