Три военни хеликоптера и един военен транспортен самолет на ВВС на САЩ са били наблюдавани да летят от Румъния към Одеса.

Специалните служби за наблюдение на ситуацията на въздуха записаха момента на мониторинга на три хеликоптера на ВВС на САЩ UH-60 Black Hawk и един неидентифициран военно транспортен самолет към украинската граница, пишат агенциите. 

На около 25 километра самолетът изключил автоматичните си радари и затова станало невъзможно да го проследят. Въпреки това било почти сигурно, че ще премине въздушното пространство на Украйна, тъй като, за разлика от хеликоптерите, американският военно транспортен самолет не може да кацне никъде другаде, освен на някое от летищата в Украйна.

За момента няма убедителни доказателства, че самолетът наистина е навлязъл във въздушното пространство на Украйна, но подобен случай е първият. Това, според редица анализатори, може да означава факта, че американски самолети и хеликоптери могат свободно да пресичат въздушното пространство на Украйна, движейки се на малка височина.

Каква би могла да бъде целта на посещението на американските военни на територията на Украйна не е известно, но може да става въпрос за прехвърляне на някои оръжия или американски военни.

Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук