Най-бързият и стръмен фуникулер в света заработи тази зима между град Швиц и планинския ски-курорт Щос в центъра на Швейцария.
 
Неговото създаване се счита за триумф на съвременното инженерно проектиране. Изграждането му продължило 14 г., а стойността му възлиза на 52 млн швейцарски франка (53 млн долара).
 
Фуникулерите са разпространен начин за придвижване в Швейцария, особено в планинските ски-курорти и в хълмисти селища.
 
Влакът с име Stoosbahn (влакът на Щос) за време от 4 минути преодолява разстояние от 1720 м, издигайки се на височина 743 м. В някои участъци на пътя той се движи практически близо до вертикално под ъгъл 48 градуса (74%). Скоростта му достига до 10 м/сек (36 км/час).
 
Stoosbahn се състои от два влака свързани с въжета, които се издигат и отпускат едновременно, срещат се по средата на пътя. Така те взаимно се „уравновесяват” и за движението им е необходима сравнително малко енергия.


 
Всеки влак представлява четири свързани кабини, напомнящи големи прозрачни бъчви, всяка от които може да превозва по 34 души (1500 души за час).


 


Вагоните са така конструирани, че подът автоматично се хоризонтира, независимо от наклона на пътя. В противен случай пътниците не биха могли да пътуват, без да паднат.


 
Влакът преминава през три тунела и по два моста, като излиза на повърхността в заснежените Алпи.
 


Първи на новия влак се повозили жителите на Щос.


 

Редакция: БЛИЦ