Съединените щати ще започнат производството на такова количество апарати за изкуствена вентилация на дробовете, че ще могат да покрия както собствените нужди, така и да помогнат на други държави като Италия, Великобритания, Испания и Германия.

Това заяви на брифинг в Белия дом президентът Доналд Тръмп.

„Италия се нуждае от апарати, Испания се нуждае от апарати, Германия се нуждае от апарати, те всички искат апарати. Ние ще направи твърде много апарати и ще задоволим нуждите си, но ние също ще помогнем на другите държави. Следващите 100 дни ние или ще произведем, или ще получим в някаква друга форма над 100 000 допълнителни единици”, съобщи Тръмп.

„По света има страни, които са наши приятели и ще помогне на тези държави. Ние сме в такова положение, че може да правим това, което другите не могат”, убеден е Тръмп, който добави, че ще може да прати апарати и на Обединеното кралство. „Включително на Борис Джонсън. Попитах го как се чувства и първото, което той ми каза е, че на тях им трябват респираторни апарати", добави Тръмп.

Тръмп подписа указ за привеждане в готовност на запасняците в борбата срещу коронавирусната епидемия, оповести прес-службата на Белия дом.

„Подписах указ, който задължава министерството на отбраната и на вътрешната сигурност с пълномощия да се задейства активния резерв на въоръжените сили. Това ще ни позволи да извършим мобилизация на медицинските работници в нашата борба срещу вируса чрез задействането на хиляди опитни военнослужещи, включително онези, които са минали в оставка”, отбеляза американският президент.