Съединените щати обявиха плановете си да напуснат 144-годишната Всемирна пощенска конвенция, съобщава BBC. Според администрацията в Белия дом, тя изкривява конкуренцията на световния пазар и облагодетелства Китай, позволявайки му да доставя стоки по целия свят на много ниски цени. 
 
Всемирният пощенски съюз е създаден през 1874 г. в Берн и има статут на международна организация в системата на ООН, специализирана в областта на пощенските услуги.

Конвенцията, подписана от 192-те държави членки на съюза, определя по-ниски цени за доставка на международните пратки, които идват от развиващите се страни. Първоначалната идея е с този режим да бъдат подкрепени по-бедните държави. 
 
САЩ обаче се на мнение, че настоящите регулации поставят американския бизнес в неизгодна позиция. Процедурата по излизане от конвенцията може да отнеме поне една година, но администрацията в Белия дом се надява, че няма да се стигне до напускане, ако бъдат договорени по-добри условия. 
 
Как работи пощенската конвенция? 
 
Пощенските тарифи за международните пратки се управляват от Всемирния пощенски съюз. На практика той субсидира по-бедните държави, определяйки по-високи цени на пратките, идващи от развитите пазари. От Белия дом обаче твърдят, че в момента Китай, като водещ световен износител, печели най-много от този режим. 
 
САЩ настоява конвенцията да разреши на държавите сами да определят цените на пратките с тегло под 2 килограма. В момента те имат това право само за по-големите пакети. 
 
Глобалният възход на онлайн търговията доведе до драстичен ръст на малките пратки, които се транспортират от пощенските оператори. Американските компании твърдят, че изпращането на една стока от един американски град до друг може да струва по-скъпо от доставката й от Китай до САЩ.  
 
Американските аргументи 
 
Опитът за промяна на Всемирната пощенска конвенция е част от стратегията на президента Доналд Тръмп, която той провежда под мотото "Америка на първо място". Агресивният подход на американската администрация доведе до атака на съществуващите търговски споразумения и увеличаване на митническите тарифи с милиарди долари. 
 
Тръмп неколкократно критикува външнотърговската политика на Китай, който изнася повече стоки за САЩ от всяка друга държава. В официалната позиция на Белия дом се посочва, че т. нар. "пощенски отстъпки" създават финансови затруднения за американските пощи, улесняват търговията с фалшификати и изкривяват ценообразуването, принуждавайки местните компании да плащат повече за пощенските услуги. 
 
Изчисленията на американските представители показват, че занижаването на цените на международните практи коства на американския бизнес около 300 млн. долара годишно. 
 
Отделно от преговорите с Всемирния пощенски съюз, САЩ ще осъществят и вътрешно преструктуриране на пощенските тарифи, което се очаква да отнеме около шест месеца. Промените ще доведат до увеличаване на цената на доставките на стоки от Китай с между 40 и 70%. 
 
Според администрацията, това ще оскъпи стоките, които американските потребители купуват от Поднебесната империя, но негативните ефекти ще бъдат компенсирани от прекратяването на икономическите "изкривявания". 
 
Американските държавни пощи, както и компании, като Amazon и FedEx, отдавна се оплакват от преференциалните пощенски тарифи за чуждестранните доставчици.