Президентът на САЩ Доналд Тръмп написа в профила си в "Туитър", че САЩ са действали много по-добре от Швеция по отношение на епидемията от новия коронавирус (COVID-19), след като той разкритикува решението на Стокхолм да не налага блокада на цялата страна, с което направи отговора си на пандемията едно от малкото изключение.

Тръмп каза: "Въпреки съобщенията за обратното, Швеция плаща сериозно за решението си да не се блокира. Към днешна дата там са загинали 2462 души, много по-голям брой от съседните страни Норвегия (207), Финландия (206) или Дания (443). Съединените щати взеха правилното решение! "

На фона на големи икономически прекъсвания по света, Швеция реши да запази повечето училища отворени по време на пандемията. Той също така позволи на ресторанти и фризьорски салони да работят, за разлика от повечето европейски страни и постави забрана само на големи събития по време на огнището.

Учените в Швеция обаче призовават правителството да изслуша препоръките на Световната здравна организация (СЗО) и да въведе по-строги мерки, вместо да се опитва да изгради имунитет на стадото срещу вируса.