Американският президент Доналд Тръмп е обяснил бруталните действия на американските полицаи. Това е станало по време на интервю за Fox News, фрагмент от което е публикуван в Twitter акаунта на Pod Save America.

Американският лидер е подчертал, че служителите на реда разполагат с около четвърт секунда, за да вземат правилното решение. „Ако не го вземете, вие сте мъртви“, обяснил е той.

Тръмп е отбелязал, че с подобен проблем може да се сблъска дори човек, който е служил в полицията в продължение на много години. "Те могат десет хиляди пъти да извършат велико дело, което и правят, но хората ще запомнят едно грешно решение", добавил е президентът.

Той също така сравнява полицейските служители с голфърите и описва действията им в този момент с глагола choke, който има двойно значение: душене на някого, което е препратка към смъртта на Джордж Флойд, и бездействието в даден момент заради внезапна загуба на увереност.

По-рано Доналд Тръмп посочи единствения начин, по който насилието и вълненията в страната могат да бъдат спрени. Според него, това е силата. В средата на юни американският президент посочи и четири мерки, които според него трябва да помогнат за коригиране на ситуацията с размирици в страната.

Също така, на фона на протестите в страната,  Доналд Тръмп реши да подпише указ, насочен към реформа на полицията. Той ще има за цел да мотивира полицейските управления да използват съвременни стандарти при използването на сила.

Превод и редакция: БЛИЦ