Настоящият американски президент Доналд Тръмп, смята, че вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс трябва да прояви "изключителна смелост" в сряда и да преразгледа на съвместно заседание на двете камари на Конгреса резултатите от гласуването в Избирателната колегия, която обяви победата на демократа Джо Байдън на 14 декември. Това написа Тръмп написа това в туитър.

"Щатите искат да корогират (електоралните) гласове, за които сега знаят, че са получени чрез нередности и фалшификации, този корупционен процес не е получил законодателно одобрение. Всичко, което Майк Пенс трябва да направи, е да върне гласовете обратно в щатите и ние ще спечелим. Направи го, Майк, време е да проявиш изключителна смелост" призова президентът.

Майкъл Пенс ще председателства съвместното заседание на двете камари на Конгреса, тъй като той е, според американската конституция, ръководител на Сената. Ролята му обаче е много формална; според закона той няма право да ревизира изборните резултати.

В същото време Пенс по-рано приветства намерението на републиканците в Конгреса да оспорят резултатите от президентските избори.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!