Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване и сексуално посегателство беше "велика победа" за жените и изпраща "много силно послание". Това заяви американският президент Доналд Тръмп във вторник.

БЛИЦ припомня, че холивудският филмов продуцент бе признат за виновен в понеделник от нюйоркския съд, което съдебно решение бе приветствано като историческо от движението #MeToo срещу сексуални посегателства.

"От гледна точка на жените, мисля, че това беше страхотно нещо", заяви Тръмп на пресконференция в Индия.
 


  "Това беше велика победа. И изпраща много силно послание, много, много силно послание."

67-годишният Уайнстийн беше оправдан по обвинение за изнасилване от първа степен и за брутални сексуални посегателства, обвинения, които можеха да го вкарат в затвора за цял живот. Но той е изправен пред до 29 години затвор за престъпни сексуални действия от първа степен и изнасилване от трета степен. Той беше държан в затвора, но по-късно е приет в болница Белвю в Манхатън с болки в гърдите.

"Той беше човек, който не харесвах", заяви Тръмп по време на пресконференция в Ню Делхи и допълни: "Просто не съм му фен. Познавах го малко, не много добре."

Тръмп, който ще изведе Републиканската партия на изборите през ноември, заяви, че Уайнстийн е тясно свързан с Демократическата партия.

"Хората, които го харесваха, бяха демократите", каза той и допълни: "Мишел Обама го обичаше. Хилари Клинтън го обичаше. И той даваше огромни пари на демократите".

Присъдата срещу Уайнстийн трябва да бъде произнесена на 11 март.