Президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди, че ще назначи американския посланик в Берлин Ричард Гренел за изпълняващ длъжността директор на Националната разузнавателна служба. Той направи съответстващото изявление в „Туитър“, предава новинарският телевизионен канал ABC News, предава "Фокус".

„Радвам се да ви съобщя, че Ричард Гренел ще стане изпълняващ длъжността директор на Националното разузнаване. Ричард представляваше много добре страната ни и чакам с нетърпение да работя с него“, отбеляза Тръмп.

„Искам да благодаря на (настоящия и.д. директор) Джоузеф Макгуайър за прекрасната му работа. Очакваме с нетърпение тясно сътрудничество с него, може би, на друга позиция в администрация“, добави американският лидер.

Гренел сменя Джоузеф Макгуайър, който е и.д. директор на Националното разузнаване от оставката на Даниел Коутс през 2019 година. Директорът на Националното разузнаване на САЩ се сита за координатор на дейността на всички 16 американски разузнавателни ведомства.

53-годишният дипломат е непоколебим поддръжник на Тръмп, който служи като посланик на САЩ в Берлин от 8 май 2018 година. Той бе потвърден от Сената с 56 на 42 гласа на 26 април 2018 година.

Гренел ще стане първият открит хомосексуалист член на кабинета. Роденият в Мичиган също е бивш говорител на Организацията на обединените нации и работи за президентската кампания на републиканския сенатор Мит Ромни през 2012 година.

Гренел е получил магистърска степен по публична администрация от Харвардския университет и бакалавърска степен от университета Евангел в Спрингфийлд, щата Мисури, според биографията му, публикувана на уебсайта на Държавния департамент.