Президентът на САЩ Доналд Тръмп може да забрани на служители на администрацията си да слушат телефонните му разговори с чуждестранни лидери. "Мога изцяло да прекратя практиката", сподели Тръмп по време на интервю радио iHeart.

"Това е продължавало с години. Когато се обаждаш на лидерите на други страни, хората слушат", заяви Тръмп.

Телефонните разговори на Тръмп са подложени на мониторинг от страна на съветниците по националната сигурност в Белия дом, както и от високопоставени сътрудници на Държавния департамент и разузнавателните служби.

По думите на американския държавен глава разговорите му се слушат от до 25 души, пише Bloomberg. Според агенцията всичко това се прави, за да могат чиновниците да са в час с темите, които обсъжда президента и особено ако другите държави изкривяват информацията, която обнародват след разговорите.

Тръмп обаче е недоволен от факта, че подробности от разговорите стигат до медиите (така например стана с една от причините за опита за импийчмънт, който мина в Камарата на представителите и бе спрян от републиканското мнозинство в Сената, след като станаха ясни темите, които Тръмп бе обсъждал в разговор с украйнския си колега Володимир Зеленски).