Доналд Тръмп, заплашвайки с 25 процента мита върху европейските автомобили, поиска Франция, Великобритания и Германия да обвинят Иран в нарушаване на ядрената сделка, твърдят източници.

Седмица преди Париж, Лондон и Берлин да решат да пуснат механизъм за решаване на спорове в рамките на ядрена сделка, Тръмп изпрати заплахите си към служителите на европейското трио. Източник на Washington Post обвини САЩ в "изнудване".

Франция, Великобритания и Германия отдавна декларират намерението си да стартират този механизъм, така че е трудно да се каже дали действията им са свързани със заплахите на Вашингтон, съобщава ТАСС .

В същото време европейските източници съобщават, че европейските страни почти се отказаха от плановете си, тъй като се страхуват да не изглеждат като „марионетки“ на Тръмп.

Наскоро стана известно, че Франция, Обединеното кралство и Германия ще информират Европейския съюз за активирането на механизма за уреждане на спорове като част от Съвместния комплексен план за действие, след като Техеран намали задълженията си за ядрена сделка.