Четири ракети бяха изстреляни към Израел от ивицата Газа днес, предават световните агенции. 

Агенцията отбелязва, че това е първият ракетен обстрел по Израел след американския въздушен удар на 3 януари в Ирак, при който беше убит иранският генерал Касем Солеймани.


Израелската армия съобщи, че две от четирите ракети са били прехванати от системата за противоракетна отбрана "Железен купол". Тя обаче не уточни дали другите две са ударили Израел. След този обстрел отекнаха алармени сирени в израелски села в близост до ивицата Газа.

Говорител на израелската армия потвърди, че това е първият ракетен обстрел по страната от началото на годината. Това означава, че това е и първият ракетен обстрел след убийството при американски въздушен удар в Багдад на иранския генерал Касем Солеймани, смятан за един от главните врагове на Израел заради организираните от него от Ливан и Сирия антиизраелски операции.

Ивицата Газа се управлява от палестинското ислямистко движение Хамас, което осъди убийството на Солеймани, без обаче да призове за отмъщение, отбелязват световните медии.

Предполага се, че сегашната атака е в резултат на ракетен удар, който бе нанесен в сирийската въздушна база Т-4 (Тияс / Тифор) в провинция Хомс.

Според информационна агенция SANA "нападението е било извършено с помощта на дронове и крилати ракети, значителна част от които били свалени".

Агенция SANA цитира военен източник, според който във вторник, около 14. 10 часа израелските военновъздушни сили са започнали нова въздушна атака срещу военновъздушна база Т-4 от района Ат Танф.

Целевата зона е била ударена от четири ракети, има ограничени материални щети.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ